igaz történetek szülésről, születésről

1878. nap: Függőség

1878. nap: Függőség

Egy levelezőlistán köszönt rám, hogy lesz ez a honlap. Már az ötödik éve is annak… ki gondolta volna akkor, hogy ennyi idő lesz… és Ági „ügyei” még mindig nincsenek lezárva. Induláskor azt mondtuk: „Nem tudjuk, meddig még. Ez a honlap minden napra egy-egy szál virág helyett egy-egy mesét nyújt át…” Áginak…

Akkor azt gondoltam, beszállok a csapatba s aztán évek óta nyakig ülök benne. Jó döntés volt.

Függő lettem (mint az otthonszülő nők vannak a szüléssel), minden újabb születésmesét izgatottan vártam, olvastam. Várok… olvasnék… elfogytak… nem jönnek… nem küldtetek mostanában meséket. Mese nincs nincs mese.

Mindenki egy kicsit az ismerősöm lett, szívem szerint mindenkiről szeretném tudni, mi van vele… Fura, lehet, hogy elmegyünk egymás mellett, én sem tudom, hogy Te írtad ezt vagy azt a mesét, és Te sem tudod, hogy én gondoztam a szöveget, leveleztél velem, küldtél képet, gondolatot, testvérmesét…

Ez egy nagyon fontos, komoly, gigászi méretű születéstörténet-gyűjtemény: több mint 1500 mese, számos olvasható angolul, németül vagy franciául is. Édesanyák mesélik, hogy „születtek” ők anyává, és milyen jó olvasni az apák, bábák, dúlák/doulák, nagypapák, nagymamák, testvérek meséit is!

Sok feladat lenne vele még, amire nem jutott energia: rendezni, csoportosítani…

Annak idején engem a férjem letiltott a várandósságom idején elérhető, kismamáknak szóló újság olvasásáról, mert állandóan szörnyülködtem csak neki: kórházi szülések, köszönet a doktornak, szülésznőnek, hogy segítettek  és tele voltak számomra borzalmakkal. Majd dúlámnak köszönhetően (aki kórházi szülésre jött volna velem, de aztán maradtunk otthon, s így nekem ő doula lett, s Ági a bábám jó döntés volt) olvashattam igazi jó meséket: Ina May. Igen!

Szívem szerint kötelezővé tenném ezen a honlapon található mesék olvasását minden várandósnak, sőt, minden nagylánynak, szülőképeskorú nőnek még a szüléseik előtt! Főleg a háborítatlan természetű meséket. A neccesebbeket pedig azért, mert abból is lehet tanulni. De jó lenne, ha a szülések körül tevékenykedő minden ember olvashatná a szülő nők érzéseit, gondolatait. Minden szülésznő és orvos is!

Köszönjük, hogy ezeket a meséket és a sok-sok gyönyörű képet megosztottátok velünk!

Olyannyira jó volt egy-egy mesében olyan mondatot találni, hogy a meseíró már a mi honlapunkat olvasva tanult valamit, ami segített a szülésében! Ennél többre talán nem is vágyhatnánk.

Nem tudom azt mondani, hogy VÉGE, ha jön még ide szánt mese (mindennapra1mese@gmail.com), úgy érzem, fel fogjuk tenni.

eMese

R. E.

(A kép illusztráció. Készítette: Vizkelety Márton.)

 

 

 

Véletlenül kiválasztott mesék.