igaz történetek szülésről, születésről

390. nap: Már nagykorú (Csenge születéstörténete)

Kislányom, Csenge már nagykorú, de a mai napig is tisztán emlékezem arra, hogy milyen volt az a nap, amikor világra jött…

Fájásaim hajnalban kezdődtek, akkor telefonáltunk Áginak, akinek ott kellett hagynia saját gyermekét (és az uszodát, ahol éppen voltak), hogy időben elérjen hozzánk, mivel más városban éltünk akkoriban. A vajúdás pár órán keresztül tartott, vízben és szabadon járkálva, „hamar” útnak indult a baba. Ági végig mellettem volt a segítőkkel együtt, masszírozta a gátat, enyhítette a fájdalmakat, segített mindenben, ahogyan csak tudott.

Déli 12 óra előtt eljutottunk a tolófájásokhoz, és a kislányom néhány közös erőfeszítés után megszületett…

Sajnos, az első levegővétellel gond volt, de Ági sikeresen hozzásegítette ahhoz, hogy tényleg megérkezzen, és az első levegővétellel megkezdje földi életét.

Ági megvárta, míg a lepény is megszületett, és a szülés után még velünk maradt addig, amíg úgy gondolta, minden rendben.

A szülés után egyáltalán nem voltak fájdalmaim, amit nagy dolognak éreztem, mivel első gyermekemet kórházban szültem, ahol sok negatív élmény ért: megkérdezésem nélkül leborotváltak, beöntést adtak, mondván, hogy az kötelező, aztán a gátmetszés is kötelező volt, amivel sokat szenvedtem szülés után, sőt be is lázasodtam. Arról már nem is beszélve, hogy kötelező módon beadták a tágulássegítő szert, amitől teljesen kifáradtam a fájások intenzitása és gyakorisága miatt, mire a tolófájásokra került volna sor. Ráadásul fekve kellett vajúdnom, ami természetesen nem segíti elő a baba születését, sőt megnehezíti azt…

Nem is állt be a gyerek feje a szülőcsatornába úgy, ahogy kellett volna, így a végén vákuummal született, és egy másik orvos, valamint egy olyan „műfogás” „segítségével”, amit azóta be is tiltottak.

Én akkor úgy éreztem, szétszakadt az egész bensőm, iszonyatos fájdalmat éltem meg. Meg is fogadtam akkor, hogy soha többé nem szülök kórházban, ezért született a kislányom otthon, nyugodt, békés, szeretet- és figyelemteli környezetben.

Az otthonszülés lehetőségéért és a szép élményért végtelen hálát érzek Ági felé.

I. K.

Véletlenül kiválasztott mesék.