igaz történetek szülésről, születésről

633. nap: Érezni a kisbabám testét

Hét évvel B. születése után. Tudtam, hogy lehet két császármetszés után természetesen szülni. Ágiéknál van egy videó, amelyen láttam is ilyen szülést. Nagyon szép volt. Erre készültem, és Ági támogatott benne. Nem mentem semmi olyan helyre, ahol bárki megijeszthetett volna, igyekeztem csak vele beszélni egész várandósság alatt.

A 37. héten azonban el kellett mennem ultrahangra, többek között azért, hogy megnézzék, milyen vastagok a hegek. A két fehér köpenyes nagydarab doktor azt mondta, fél centis a heg, úgyhogy nemhogy spontán természetes szülés, de még vajúdás sem lehetséges, hanem programozott császár. Kész voltam. Totál kiborultam ettől, bár azonnal felhívtam Ágit, és mondta, hogy fél centis heggel lehet szülni, de másnap beszél egy menő budapesti kórházban a főorvossal, és megkéri, hogy hadd jöjjön be ő is velem a kórházba, és vajúdhassak úgy, hogy ő ott van velem. Ettől úgy éreztem, meg tudok nyugodni, azt el tudom fogadni, hogy kórházba kell mennem úgy, hogy Ági ott van velem, és vajúdhatok, aztán majd meglátjuk.

Aznap éjjel azonban elment a magzatvíz. Nem tudtam elképzelni, hogy bemenjek egy kórházba. Eszembe sem jutott, azt hiszem. Csak az Ágit akartam, hogy rábízhassam magam. Hívtam őt telefonon, kértem, hogy jöjjön oda, nem akarok egyedül lenni. Megágyaztam magamnak egy matracon a külső szobában. Ági hamar jött, megvizsgált, és mondta, hogy már másfél ujjnyi a méhszáj. Odahívtuk A. barátnőmet is.

Emlékszem, ahogy pillanatról-pillanatra alakult bennem, hogy hogyan mozduljak. Ha ebben bárki, bármi megzavart volna, az nagyon rossz lett volna. Hol vízben kívántam lenni, akkor már ott is volt a kád víz, hol meg ki akartam onnan menni, akkor meg ott is volt a frissen áthúzott, előkészített helyem, végig olyan volt, mintha két angyal vitt volna óvatosan babusgatva a tenyerén. Kedvesek voltak, derűsek és nyugodtak. Mindenkinek kívánom ezt az élményt, valamikor, amikor úton van valahová, vagy éppen csak úgy van.

Zsálya illatú meleg borogatás a hasamon, finom gátmasszázs, és végül megtaláltam azt a testhelyzetet, amelyben ki tudott jönni F., és segített, hogy Ági szólt, használjam a hangomat. Nagyon-nagyon nagy boldogság volt rögtön ott érezni magamon a kisbabám testét. Ez az érzés szerintem sejtszinten bennem maradt, és amikor magam mellett érzem a kis testét, mindig előjön.

Tényleg olyan jó volt és szép volt így szülni, mint amilyen sejtettem, hogy lehet. Köszönöm Ági, A., mindig csak veletek szülnék, ezerszer is. F. négy évig szopott.

K. B.
Első császár >>>
Második császár >>>

Véletlenül kiválasztott mesék.