igaz történetek szülésről, születésről

1722. nap: Képrázatok 3. (Orsi)

Amikor Orsi vajúdott, eszembe jutott az „ördög által megszállt boszorkány, eretnek” képe, hangulata. Elhiszem, ha valaki ilyen elemi erőt látott valaha egy emberben – persze, nőben! –, csak azt hihette, hogy az ördög cibálja, szállta meg őt! Hihetetlen erő, ordítás, valóban „más”, mint amiben egy egyszerű egyházfi éldegélte előre megszabott életét. És még most is „zavaró”, hogy semmi kontroll sincs a dologban! Senkinek!

Milyen fura azt hinni, hogy a férfi „csinálja” a gyereket, vagy a nő teremti és szüli meg! Mennyire nem tud egy ember ilyent csinálni! Mennyire más erők vannak itt, amik mozgatják az egészet! Ki tudna „csinálni” egy embert? Ki tudna megszülni egyet???

Itt ördög és isten harca dúl, vagy a biológia törvénye, vagy… vagy tudomisén micsoda, de az biztos, nem az én „énem” és nem is más „énje”.

Mit is mond a Próféta – Kahlil Gibran? „Gyermekeitek nem a ti gyermekeitek. Ők az Élet önmaga iránti vágyakozásának fiai és leányai. Általatok érkeznek, de nem belőletek. És bár véletek vannak, nem birtokaitok.”

Milyen idétlennek tűnik most az a kérdés, hogy „van-e gyerekem?” Mennyire nem rajtam múlik, múlott a döntés. Nem vagyok alkalmas, nem vagyok kész? Más „dolgom” van?

„Ám én megkeményítem a fáraó szívét, és sok jelet, meg csodát művelek majd Egyiptom földjén. Mivel a fáraó nem fog a szavatokra hallgatni, azért kinyújtom kezemet Egyiptom ellen, keményen megbüntetem, és úgy vezetem ki seregemet, népemet, Izrael fiait Egyiptomból. Minden egyiptomi, ahányan csak vannak, meg fogja tudni, hogy én vagyok Jahve, amikor majd kinyújtom kezem az egyiptomiak ellen, és Izrael fiait kivezetem körükből.” – mondja a Biblia.

Van-e a fáraónak szabad választása? Hiszen Jahve tudatosan megkeményítette a szívét, hogy csodákat tehessen, hogy megmutathassa, ő az Isten.

Meg tudja-e az Úr (vagy Jahve, vagy Isten, vagy biológia, vagy Élet, vagy…) keményíteni az én szívemet, hogy… És meg tudja-e lágyítani is? És ebben hol van az én személyes fejlődésem lehetősége?

MIT KERESEK ÉN SZÜLÉSEKEN?

Áginak van igaza, aki szerint klassz apa lennék, lehetnék, és ez „az utam”? Vagy nekem, hogy nem akarok gyereket? És mi az, hogy akarok? A fáraó akarta-e, hogy kemény legyen a szíve?

Orsi szülése nekem ördögi és angyali erők csatája volt. Ember (és „én”) feletti csata. És azt sem lehet tudni, hogy azzal, hogy Zsombor megszületett, ki nyert?

K. T. (man-doula)

(Részlet az Inda című könyvből. A kép illusztráció, Frida Kahlo festménye.)

 

 

 

 

 

Véletlenül kiválasztott mesék.