igaz történetek szülésről, születésről

1747. nap: Interjú a várandósságról

1747. nap: Interjú a várandósságról

Biológiatanár vagyok, és a diákjaimnak választható feladatként adtam, hogy a saját születésükről készítsenek interjút édesanyjukkal. Az alábbi interjút készítő tanítványom hozzájárult, hogy megosszam veletek az írását, hogy szerepelhessen az oldalon. Olvassátok szeretettel én természetesen beírtam érte az ötöst.

  1. A. I.

„Tervezett terhesség voltam?” – „Nem, nagy meglepetés volt, amikor az orvos megmondta, hogy állapotos vagyok.” – „A ciklus melyik szakasza alatt fogant meg a petesejt?” – „Közvetlen a menszesz után.” – „Változtattál valamin?” – „Azonnal visszatértem a vegyes táplálkozásra, előtte évekig nem ettem húst.”

„Zavartalan volt a terhesség?” – „Igen, a kezdeti reggeli hányingeren kívül semmilyen gondom nem volt.” –„Kellett valamilyen speciális vizsgálatot elvégezni?” – „A kötelező szűréseken kívül nem.” – „Melyek ezek a vizsgálatok?” – „Vérvétel, vizeletvizsgálat, ultrahang, hepatitiszszűrés, cukorterhelés, Rh-vizsgálat. Vérvétel és ultrahangvizsgálat a terhesség alatt háromszor, négyszer is kötelező.”

„Mennyi időre születtem meg?” – „ A 40. hétre.” – „Ez koraszülöttnek számít még?” – „Nem, bár éppen hogy csak elérted a súlyhatárt. 2550 g alatt koraszülött osztályra kerülnek a csecsemők, te 2600 g voltál.” – „Komplikációmentes volt a szülés?” – „Igen, reggel tudtam, hogy aznap megszületsz, és besétáltam a kórházba. Akkor az elsők között volt a S. kórházban „IKEA” szoba. Hangulatos, lágy fényekkel, festményekkel a falon, fürdőkáddal, bordásfallal, tatami szőnyeggel. Lehetett zenét hallgatni, és az orvos csak akkor jött be, amikor én megkértem rá. Csodás élmény volt.” – „Kellett segítség a szülés folyamán?” – „Nem, természetes szülés volt.”

„Elvittek születésem után, vagy veled maradhattam?” – „Órákig együtt hagytak még minket, magzatmázasan aludtál el rajtam. Icipici ujjacskáiddal fogtad az ujjam.”

„Hosszú ideig tartott a vajúdás?” – „Nem, szerencsés voltam, egyből két-három perces összehúzódásaim voltak, és körülbelül két órát vajúdtam. Vannak, akik akár két napig is fájásokkal küzdenek.” – „A szülés is ilyen gyorsan ment?” – „Igen, ki akartál jönni, kicsit még lassítani is kellett, pici, apró légzésekkel.” – „Erre miért volt szükség? Miért nem jöhet gyorsan a baba?” – „Azért, hogy a szülőcsatorna kitágulhasson megfelelően, ne szakadjon, repedjen szét. Ha négyujjnyi széles a méhszáj, akkor tovább tud tágulni a szükségesig. A babának sem jó, ha nagyon összenyomódik a fejecskéje.”

„Pozitív élmény volt számodra a szülés?” – „Maximálisan. Közvetlen utána is úgy gondoltam, hogy lesz még gyermekem. Csodálatos volt a terhesség és a szülés, születés is. Szerencsés voltam, hogy lehetőségem volt ráhangolódni, sétálgatni, egyedül lenni egy barátságos szobában. Szép emlék.”

„Köszönöm a beszélgetést!”

B. E.

 

Véletlenül kiválasztott mesék.