igaz történetek szülésről, születésről

1692. nap: Ha nem jön, kiszedik (Flóra születése)

Flórát már nagyon vártuk. 31 éves voltam, erőtől és szerelemtől duzzadó, végre érett. A barátnőim is mind hasonló helyzetben, gyermeket tervezve vagy már várva. A nőgyógyászom még tíz éve megígérte, hogy szülhetek simán a császárom után. Ugye? Persze! Csak 1. a szülés induljon spontán, 2. legkésőbb a terminus időpontjáig, 3. spontán, szépen haladjon, 4. a baba ne legyen túl nagy, max. olyan 4 kg körüli. Mai fejjel nem értem, hogyan hihettem azt, hogy teljesíteni tudom ezt a négy pontot, figyelembe véve azt, hogy az első szülésemkor ezek közül konkrétan egyet sem tudtam felmutatni.

Továbbra is úgy gondoltam, hogy nincs túl nagy ráhatásom a természet dolgaira, így a tárgyi feltételek megteremtésére szorítkoztam, és ennek kapcsán keveredtem a Babanet fórumának hordozókendős topikjába. Az ott egy underground banda volt, teljesen új világ, és hamarosan önállósultunk is a Mamami fórumán.

Lehet, hogy ha pár hónappal többet tudok olvasni, akkor gyorsan kórházat váltok és elkerülöm a második császárt. De igazából nem is a természetes szülésre fókuszáltam, hanem a féléves korig való kizárólagos szoptatásra. Ugyan a fiamat két évig szoptattam, de orvosi utasításra elég korán, olyan két-három hónapos kora körül elkezdtem a tápszeres hozzátáplálást, mert nem gyarapodott „kellő mértékben”. Ezt most mindenképp el akartam kerülni, és a fórumon olvasott információ segítségével ez maximálisan sikerült is.

De vissza a szüléshez. A várandósságom teljesen problémamentes volt, a baba szépen fejlett, 4 kg körülre saccolt, fejvégű. Elmentem egy homeopata orvoshoz és kértem, hogy javasoljon szereket arra az esetre, ha nem indulna időre a szülés, vagy elhúzódik. Közben az orvosommal lefixáltuk a programcsászárt a terminus napjára. Éreztem én, hogy jó lenne, ha legalább magától indulna a szülés, de tenni csak annyit tettem, hogy magamban sokat beszéltem Flórához, hogy jöjjön, mert ha nem jön, kiszedik. Na, meg persze beszedtem a homeós bogyókat.

A szülés persze nem indult meg terminusig, így – továbbra is reménykedve, de higgadtan – a programcsászár előtti napon becuccoltam a kórházba. Másnap reggel pedig epidurális érzéstelenítéssel, komplikációmentesen megcsászároztak.

Flórát egy pillanatra megmutatták, aranyóráról szó sem volt, azt sem tudtam, mi az. Az U-ban azóta is az inkubátorban tölti az aranyórát minden újszülött, az a protokoll. Padlizsánlila volt, 4750 g, 60 cm, a fejkörfogata pedig 37,5 cm.

A műtétből ismét gyorsan épültem fel, de az orvosom azt mondta, hogy ha lesz még gyerekünk, most már csak császárral szülhetek.

K. O.

Szergej > > >
Aliz > > >
Júlia Laura > > >

 

 

 

Véletlenül kiválasztott mesék.