igaz történetek szülésről, születésről

929. nap: Kézifék (Josti)

Amikor ötödik gyermekünket vártuk, Ági mint orvos nem működhetett. Háziorvosunk, bár az otthonszüléssel nem ért egyet, mégis minden beutaló, vizsgálat terén nagyon készséges volt.

A 36. heti ultrahangvizsgálatra a helyi SZTK-t kerestem fel. Két évvel azelőtt, negyedik gyermekünknél már voltam itt ultrahangon, és nagyon kedvesek voltak. (Ugyan azt megkérdezték, hogy ez az első ultrahang? És ugye nem fogja az orvosokat perelni?) Gondoltam, most is ide jövök. Eddig az összes nőgyógyász, akit ismertem, nagyon rendes volt. Most kifogtam egy rettenetes alakot. (Akkor még nem tudtam, hogy lehet fokozni…) Az AFP hiánya itt is fennakadást okozott…

Úgy a 30. hét körül életünket meg kellett lassítani, görcsölt a hasam. Ági két hét pihenőt rendelt. Szerencsére, a szomszédok besegítettek az óvodás, iskolás gyermekeink kísérésébe. Két hét után sokkal jobban lettem, de szülésig már csak a kötelező vizsgálatok miatt mozdultam ki otthonról.

Kisfiunk azóta is olyan, mint a kézifék. Születése után hasfájós volt, így sokat volt kézben, s csak a legszükségesebb dolgokat tudtam elintézni. Ha túlságosan pörgünk, akkor valamilyen lelki vagy testi nyavalyával jelez, hogy ideje fékeznünk…

A sok izgalom után lelki állapotomtól függött, hogy görcseimet mennyire hasgörcsnek vagy méhösszehúzódásnak éreztem. A 37. héten Ági mondta, hogy méhszájam szülés előtti állapotra utal, bár nem jelenti a holnapi szülést, még több hetem is lehet…

Aztán a kiírás napja körül egy hétfői estén nyolc-tíz perces, rendszeres fájások jelentkeztek. Másik Ágiék kijöttek, majd pár óra múlva a fájások lassan abbamaradtak, de azért az éjszakát nálunk töltötték. (Szegények… Tudom, nem kell sajnálni, mert nagyon szerettek szüléshez járni, de azért mégis…)

Másnap este hívtam Ágit, hogy mintha készülődne, de habár lehet, hogy csak az előző éjszakától vagyok kimerülve. Végül ez utóbbi volt. Teltek a napok, fájások meg csak elszórva. Ági mondta, hogy ne legyen csütörtök, mert akkor az unokáit ünnepli.

Végül szombat hajnalban már rendszeres, ötperces fájásokra ébredtem. Hamar hívtam Ágit, aki épp egy szülésről tartott hazafelé. Azonnal jött, csak annyit mondott, fél hétre haza kell érjen. Azt hiszem, sikerült neki, mert kisfiunk (a sok előzmény után) hamar megszületett.

Balázs begyújtott a kemencébe, s miközben karjaiban lógva vajúdhattam, fájó hasamat finoman melegítette a lobogó tűz. Ágiéknak is volt idejük megérkezni, nemcsak fizikailag, de lelkileg is.

Amikor úgy éreztem, mindjárt elájulok, Ági nagyon kedvesen, finoman megkérdezte, nem akarok-e letérdelni. Nem akartam. Mivel nem lettem jobban, Ági finoman kért, hogy térdeljek le. Letérdeltem. Jobban is lettem. Sokat gondolkoztam azon, hogy vajon Ági miért tud a számára idegen környezetben is ennyire otthonosan szülést levezetni. Talán, mert nem levezeti (ráerőszakolva a másikra magát), hanem elkíséri, megadva a másiknak a teljes tiszteletet.

Kisvártatva megszületett ötödik gyermekünk, aki nem sírt rögtön fel (ahogy ez előírás lenne). Ági megnyugtatott, hogy ez nem baj, mert nagyon jól van.

Aztán sorban megjelentek gyermekeink, kitörő örömmel fogadva legújabb kistestvérüket. Teljes volt a kép, együtt a család.

Korábbi tapasztalatok után nagyon szerettem volna, ha a szülés éjjel indul be, s akkor a gyermekeket senkire nem kell rábízni. Senkinek nem kell előre aggódnia, elég csak akkor, amikor kiderül, hogy minden rendben. Nagy örömünkre így is lett. Reggel szóltunk a nagyszülőknek, akik boldogan vitték el unokáikat (persze nem mindenki akart elmenni).

K. J.

Összefoglaló Apamese > > >
Julcsika születése Anyamese > > >
Julcsika születése Apamese > > >
Bobó születése Anyamese > > >
Bobó születése Apamese> > >
Sógor születése Anyamese > > >
Sógor születése Apamese > > >
Jankó születése Anyamese > > >
Jankó születése Apamese > > >
Josti születése Apamese> > >
Josti születése Testvérmese > > >
Misike születése Anyamese > > >
Misike születése Apamese > > >
Misike születése Testvérmese > > >
Balázs születése Anyamese > > >
Balázs születése Apamese > > >
Balázs születése Doulamese > > >
Balázs születése kívülállóként > > >

Véletlenül kiválasztott mesék.