igaz történetek szülésről, születésről

1917. nap: Emberfaragás: Háborítatlan szülés, azaz otthonszülés (képriport, Medárd születése)

1917. nap: Emberfaragás: Háborítatlan szülés, azaz otthonszülés (képriport, Medárd születése)

Nagyon jó volt. Sokan mondják, hogy mekkora bátorság volt otthon szülni, de az asszony szerint sokkal nagyobb bátorság bemenni a kórházba.

Éjjel fél három, vasárnap hajnal. Az asszony felébreszt, hogy fájdalmai vannak, úgy érzi, hogy szülni fog. Hívjuk fel az óvónénit, s vigyük át a gyerekeket. Kérdem tőle, ne várjunk inkább reggelig, hogy ne ébresszünk fel mindenkit hiába? Úgyis vajúdni fog még jó néhány órát. Ne várjunk, mondja, ez a szülés más lesz, mint az eddigi kettő. Jó, átviszem a gyerekeket. Közben szól a segítőknek is, hogy induljanak.

Magunkra maradunk, miután az óvónéni nappalijába bépaplanozunk a pucákokkal. Sok olyan otthonszülésről hallottunk, ahol a gyerek otthon maradt, és egy nagy családi esemény volt a szülés, de az asszony úgy érezte, neki most bőven elég, hogy magára figyeljen, nem hiányzik még a két gyerek is. Szíve joga úgy érezni, ez az ő szülése, az ő napja, az ő bulija, azt hív meg, akit akar.

Az egész otthonszülésben az a legnehezebb, hogy az ember megtalálja azokat, akiket maga mellett akar látni egy ilyen intim pillanatban. Szerencsénk volt, hogy rátaláltunk Rékára, Klárikára és Eszterre, az egyébként sem túl bő választékból ők voltak azok, akik első pillanattól szimpatikusak voltak az asszonynak, és ráadásul elég közel is laktak, hogy idejében ideérjenek. Találkoztunk egyszer velük, megbeszéltük a részleteket, elmondták, mire van szükség, mit szerezzünk be.

emberfaragas5otthonszules002ufoVajúdás. Hol a függőszékben, hol térdelve, a fotelre dőlve, hol a konyhaasztalra támaszkodva, ahogy épp kényelmesebb. A vajúdásról már írtunk az első két szülésről szóló képriportunkban, ahogy sok más mindenről is, most nem ismételnénk meg mindent, inkább megadnánk a linket: itt és emitt.

Az előző két szülés a kórházban történt, nem túl sikeresen. A másodiknál már szinte-szinte itthon szült meg az asszony. Szeretett volna itthon szülni, de nem volt kivel, nem találtuk meg a segítőket, akikkel lehetne. Egy adott pillanatban úgy volt, hogy megpróbáljuk ketten, úgy, hogy én segítek, s ő adja a tanácsokat, ment is ez az utolsó fázisig, de fél órával szülés előtt úgy érezte, ő már nem tud odafigyelni a folyamatra, én pedig nem értek annyira hozzá, hogy biztonságban érezze magát velem, így bementünk a kórházba, amit azóta bán egy picit, de túléltük valahogy. Azóta ismertünk már meg olyan nőt is, aki teljesen egyedül szülte meg otthon a gyerekét, de még egyszer nem csinálná végig egyedül, állítja.

Egyszer csak mondja az asszony, olyan háromnegyed öt magasságában, hogy nem megyek-e ki az utcára, mert mintha autóburrogást hallana a ház előtt, bizonyára megérkeztek a segítők. Összeszedem magam, kimegyek, sehol senki. Szívok magamba egy marék friss levegőt a nyári éjszakából, hát, egyszer csak fordul be az utcánkba egy autó, látom száz méterről a fényét. Hogy honnan érezte meg az asszony?

A segítők a nagy hegyen túlról érkeztek, s elég sok időbe telt, mert Eszter épp táborban volt a gyerekekkel, fel kellett költenie őket, majd lepasszolnia valakinek, utána összeszednie Rékát, és csak azután indulhattak. emberfaragas5otthonszules004ufoDe egy szülő nő képes megvárni, amíg a segítők megérkeznek, ha nagyon úgy érzi, szüksége van rájuk. Ismerünk nem egy olyan esetet, amikor a bába Pestről indult, és az anyuka annyira meg akarta várni, hogy addig vajúdott, míg az meg nem érkezett. Akkor pedig elengedte magát, s megszült. Nálunk is úgy van. Ahogy a lányok megérkeznek, meghallgatják a baba szívhangját, a vajúdás mintha egyből begyorsulna, az asszony elengedi magát.

Már a múltkori anyagban is írtunk a muskotályzsálya-illóolajos forró vizes borogatásról, de most is tanulunk valami újat: az illóolajat jó előbb mézbe keverni, s úgy a forró vízbe, mert könnyebben oldódik.

Lehet, hogy túl sokat fogok erről beszélni, de ez a forró vizes borogatás aranyat ér. Végre megtanulom azt is, hogyan kell jól csinálni. Eddig hisztisnek néztem az asszonyt, amikor nyafogott nekem, hogy nem elég meleg a pakolás. Én ott tököltem a vízforralóval, s mikor már langyosnak éreztem a vizet, akkor melegítettem újat, s abba mártogattam a rongyot, majd csöpögtettem rá az olajat.

A jobb módszer az, hogy egy fazekat fel kell tenni a tűzre, s folyamatosan forrón kell tartani a vizet. Ebben az még a jó, hogy egyszer beletetted az illóolajat, s kész, nem kell minden mártogatás után csöpögtetni. A jó hőmérséklet az, amikor már alig-alig tudsz belenyúlni a vízbe, úgy éget. A vajúdó nő számára nincs túl forró pakolás, csak túl hideg. Ha a kályha nincs közvetlen a vajúdás helyszíne mellett, akkor érdemesebb két edénnyel dolgozni, egyik a tűzön legyen, míg a másik a vajúdó nő mellett, hogy ne hűljön ki a pakolás, míg a forró víztől a vajúdó derekáig ér. emberfaragas5otthonszules006ufoA póló nem véletlen. Egy régi pólóját vette fel az asszony, amelyet még Bukarestben kapott választási kampány alkalmával. PSD-s, azért piros. De a felirata, az jó.

A borogatást úgy kell cserélni, hogy amint a régit elkezdjük leszedni, az újat közben már kezdjük felrakni. Nem jó érzés, ha hideg levegő éri a helyet a két pakolás között. Egy idő után, vajúdási pozíciótól is függően, az anyukának kellemes lehet egy elülső meleg vizes pakolás is a hátsó mellé. Na, de ez már egy többszemélyes feladat.

Ha túl kevés fotót lőttem ezen a szülésen, az csak amiatt van, hogy folyamatosan segítenem kell a borogatásban. Rájöttem, még három ember is kevés egy gyors lefolyású szülésen. Ha a szülő nő megtűri a létszámot, akkor akár négy segítő is hasznos lehet.

Nem kell közülük mindenki a vajúdó mellett ólálkodjon és fogyassza a levegőjét, a két alapborogató mellett egy harmadik foglalkozhat folyamatosan azzal, hogy melegíti a konyhában a vizet, és cserélgeti az edényeket, feltépi a papírvattát, meg előkészíti a kellékeket. Papírvatta az sok kell, s jó, ha előre kész van, fel van tépve, nem akkor kell kapkodni, amikor már megpattant a burok, s mindent elöntött a magzatvíz.

A negyedik segítő pedig félrehúzódva figyelhetne, s akkor léphetne be, amikor szükség van még egy kézre, amikor például a két alapember közül az egyik szívhangot vizsgál. Hogy ne kelljen apukának felváltania a fényképezőgépet egy vizes borogatásra.

emberfaragas5otthonszules009ufoA szívhangvizsgálat itthon egy picit másképp történik, mint a kórházban megszoktuk, itt nem ültetnek fel a kecskére a szülésznők, és esnek neked egy tölcsérrel, hanem bemásznak alád, hogy ne kelljen, hogy megzavarjanak.

Az asszony valójában nem az otthonszüléshez ragaszkodott, csak a háborítatlan szüléshez, de az évek során rájött, hogy a kettő nálunkfelé szinonima. Mert a kórházban szüléskor, hiába, hogy saját orvost fogadsz meg és saját szülésznőt, hiába, hogy megbeszéled velük előre, hogy ne nyúlkáljanak fel minduntalan, ne repesszenek burkot, ne adjanak oxitocint, ne ültessenek kecskére, hanem hagyjanak négykézláb szülni, ne vágjanak gátat, ha nem muszáj, minden előzetes egyeztetés felesleges, mert bármit megígérnek neked, s aztán úgyis a protokoll szerint cselekednek. Mert a protokoll a legnagyobb úr, és a protokoll előírja, hogy.

Végre, a harmadik szülésnél megtapasztalhatjuk, hogy mit jelent az, amikor becsületesen ki vagy szolgálva. Amikor a segítő nem piszkál, hanem lesi, hogy mit szeretnél. Amikor nem üvölt rád, hogy azt tedd, amit ő mond, és azonnal, hanem szép csendben beszél, próbál észrevétlen maradni és segíteni rajtad. Amikor nem oktat ki, hogy ezt nem illik, hanem kedvesen megkérdi, jó-e ez így neked. Attól függetlenül, hogy te esetleg hisztis és türelmetlen vagy, mert épp szülsz. emberfaragas5otthonszules011ufoVagy fájdalomtól üvöltés közben nem szól rád, hogy ne túlozz már, zavarod a többieket, hanem gyorsan lecseréli a forró vizes borogatást, hogy csillapítsa a fájdalmad. Csodálatos dolog a munka iránti alázat, és napjainkban hatalmas öröm megtapasztalni.

Háromórányi vajúdás után, amiből egy volt intenzívebb, kb. harminc másodperc alatt megszületik Medárd, becenevén Picur. A kezét hozza a feje mellett, Rékának picit oda kell nyúlnia, hogy besegítsen, de azután aránylag könnyen kicsusszan, egyben. Nyekeg egyet, hogy halljuk, van hangja, de nem kezd el bőgni. Ölelő gesztusa viszonzásra talál, az anyja azonnal magához öleli és didigombot is ad a szájába (az elnevezés közbülső fiunktól, Kicsikétől származik).

Az ablakon beszűrődő hajnali fény egymás mellett találja anyát és fiát, csendben pihennek. Még össze vannak kötve, a gyerek köldökzsinórja nincs elvágva. emberfaragas5otthonszules012ufoMikor eljön az ideje, szinte észrevétlenül megszületik a méhlepény, azt belerakjuk egy tálba, de még mindig nem vágják el a köldökzsinórt, hadd menjen bele a gyerekbe, amire szüksége van.

Az olló már két órája csücsül a fövő vízben, amikor szülés után egy órával és húsz perccel használatra kerül. Addigra a köldökzsinór lüktetése leáll, elkötik, abban a pontban, ahol láthatóan elvékonyodik, azaz nem feltétlenül túl közel a gyerek testéhez. Egyrészt nem vágnak bele a gyerek aurájába, másrészt kisebb a fertőzésveszély. A családorvosunk kételkedik ebben, csóválja a fejét a hosszú köldökzsinór láttán, de nekem logikusnak tűnik, amit Rékáék mondanak, mert gyümölcsészetben is megtanultam, a kórokozó minél távolabb támadja meg a fát a törzstől, annál nagyobb az esélye a fának, hogy a befelé haladó betegséget valahol megállítsa.

A méhlepény alapos vizsgálata elengedhetetlen. Szerencsére teljesen ép, nem maradt még egy darabkája sem odabent. Az előző szülésnél az asszony nem tudta megbocsátani a főorvosnak, hogy parancsára a placentát a szemétbe dobták, habár a szülésznők előtte megígérték, hogy ideadják, hozzuk haza, és ültessük be egy körtefa alá, ősi hagyomány alapján. emberfaragas5otthonszules014ufoMilyen alapon dobatta szemétbe a főorvos azt, ami az ő testének része, kérdi még manapság is.

De most ilyen probléma nincs, a lányoknak eszük ágában sem áll eldobni az értékes husit, amely egy Vilmoskörte alatt végzi. Egyesek szoktak még alkoholos elixírt, homeopátiás szert készíteni belőle, vagy megszárított darabkáit megőrölve kapszulákba rakják, gyógyszerként, de ezek hatásosságáról nekünk nincs saját tapasztalatunk.

Ülünk a félhomályban és csendesen beszélgetünk. Eszter megérti fájdalmam, ezért elsírom magam, mennyivel nehezebb volt itthonszülést fotózni, mint kórházit. Az asszony félhomályban akart itthon vajúdni és szülni, bezzeg a kórházban haverek voltak az alkalmazottak, és reflektorfényt nyomtak rá. Ráadásul a kórházban nem én voltam a házigazda, nem jöttek a legfotogénebb pillanatban hozzám, hogy adjak egy lábost vagy egy tálat, vagy segítsek megtartani a borogatást.

emberfaragas5otthonszules015ufoA fotós panaszok kitárgyalása után szedek friss cseresznyét a kertből, örülnek neki a lányok is, de az asszony is. Eszter elmosogatja az azelőtti napokban összegyűlt mosatlant, hogy ne kelljen nekünk mosogatni egy-két napig. Rendes leányka, na. Aztán dumálunk mindenféléről, szép csendesen, ünnepélyes hangulatban, körbeülve a kisdedes kismamát, mint egy tábortüzet.

Ugye, hogy le lehet mérni a gyerek hosszát úgy is, hogy közben csöcsön lóg, nem kell elválasztani az anyjától és kirittyenteni egy hideg asztalra születés után pár másodperccel. Apró gesztus, de az ilyen apró gesztusok tucatja teszi elviselhetőbbé az egyébként, valljuk be, nem feltétlenül kellemes szülést.

emberfaragas5otthonszules016ufoA súly (tömeg) leméréséhez nyilván le kell választani, de azt sem muszáj megejteni kibújás után három századmásodperccel, amikor a gyerek még el van tévedve, kicsöppent szegény egy új, számára ismeretlen, hideg világba, ráér várni, míg megnyugszik a didin, két órával a szülés után sem látványosan nagyobb vagy kisebb a súlya.

Picur 53 centisen és 3,6 kilósan született. Tíz nap múlva, amikor a háziorvoshoz vittük, már 4,3 kiló volt. Akinek nincs gyereke, ezek a számok valószínűleg nem mondanak semmit, de elárulom, elég nagy súlygyarapodás, főleg, hogy a születés utáni első napokban süllyedni szokott a mérleg mutatója. Hogy mitől indult be ennyire jól a növekedés, nem tudjuk, s azt sem, hogy mennyit számított, hogy a gyerek kibújása után egyből megszívhatta az előtejet.

Elbúcsúzunk Rékától és Esztertől, hazamennek, én pedig hazahozom a két pucákot. Timm szemmel láthatóan jobban örvend az új szerzeménynek, mint Kicsike, habár később rajta is kiütnek majd a féltékenység jelei. emberfaragas5otthonszules017ufoKicsikénél egy fél évnek kell eltelnie, mire abbahagyja a rejtett gorombáskodást Picurral.

Az asszonynak jólesik az alvás, de nem érzi magát nagyon megviseltnek. Délután már házimunkát akar végezni, mert unja magát az ágyban. A szülés után rögtön olyan állapotban van, úgy mozog és úgy beszél, mint az első szülés után egy héttel. Délutánra pedig már olyan virgonc, mint az első szülés után három héttel. Azt mondja, nagyon sokat számít a jó közérzetében, hogy nem vagdosták szét a gátját, nincs vágott seb a lába között, ami hetekig gyógyul és erőst kényelmetlen.

Az is örömmel tölti el, és energiát ad, hogy sikerült végre háborítatlanul szülnie. Remélte, hogy sikerülni fog éreznie szülés pillanatában azt a felszabaduló energiát, amiről oly sokan beszélnek. Nem sikerült. Többen is mondták, ejsze a gyorsaság miatt nem tudta beleengedni magát a szülésbe, s azért nem jött össze. Végül is mindegy, az asszony azt nem is bánja, annyira örül, hogy ilyen gyorsan lezajlott az egész.

Nem volt egy nagyon nehéz szülés. Valószínű, hogy a vajúdás rövidségébe besegített az is, hogy ez már a harmadik gyerek, és legtöbbször a harmadik szülés könnyebb már, de az is, hogy itthon történt, otthonos környezetben, zavaró tényezők nélkül. Az asszony szerint bármennyire jól is sikerült ez a harmadik szülés, nem tudta törölni az első kettő traumáját. Pedig reménykedett benne, hogy ez most feloldja a lekövesedett fájdalmakat.

emberfaragas5otthonszules018ufoFelhívjuk a közeli rokonságot, hogy az asszony megszült, minden rendben, nagyon jól van stb. Azt nem mondjuk el édesanyámnak, hogy itthon szült, mert nincs, amiért aggódtassuk napokig. Nem is gondoljuk, hogy leértesíti az egész u-i rokonságot, és mit ad Isten, délben szól a telefon, hogy ott vannak az újszülöttosztályon, nem találják sem az ifjú anyukát, sem a gyereket. Mondom nekik, hogy nincs ott, mert itthon van. Itthon szült. Hát hogyhogy? Na, nagy nehezen megértik, nem úgy, mint anyukám, akit felhívok ezek után, és az Istennek sem akarja megérteni, hogy itthonszülés volt. Elmondom háromszor, s elmegy a füle mellett. Nem akarja meghallani. Mondom neki, hogy itthon szült, itt pottyant ki belőle a gyermek. Erre megkérdi: hamarabb hazaengedték a kórházból?

Kíváncsian várjuk, a rendszer csucsut fog-e mutatni nekünk. Több olyan esetet ismerünk, ahol az otthon született gyerek szüleit meghurcolták, megalázták a gyerek bejelentésének ügyintézése során. Akár a családorvos, akár az anyakönyvi hivatal, bárki megmakacsolhatja magát.

Szerencsére nálunk aránylag gördülékenyen megy a dolog. Felhívom a családorvost, mert törvény szerint 24 órán belül kötelességünk neki jelenteni az esetet. Szerencsére sokkal hamarabb megérti, hogy miről van szó, mint édesanyám, habár neki is kell azért pár másodperc.

emberfaragas5otthonszules023ufoMásnap azzal kezdi a napot, hogy kijön, megnézi a gyereket, hogy minden rendben van-e. Picit csóválja a fejét, és kedvesen mosolyogva kérdi, hogy „miért nem szóltak nekem, hogy erre készülnek?” Azért, mondom, mert nem volt kedvünk hónapokig hallgatni, hogy mennyire veszélyes, és nem javasolja. Érti, de azért nem állja meg, hogy utólag ne mesélje el nekem, hogy mégis mit kockáztattunk. Aranyos a doktornőnk, szeretem, végighallgatom.

Nem akarok ellentmondani neki, mert része ő is a rendszernek, és bármennyire nyitott legyen, időnek kell eltelnie, míg megérti, hogy miért érdemes felcserélni egy biztonságos rosszat egy szinte ugyanannyira biztonságos jóval. Nem volt még ilyen esete, nincs honnan tudnia, milyen papírokat kell kitöltenie most, de hogy megkönnyítsük a dolgát, az asszony készült, már beszerezte a formanyomtatványokat egy másik otthonszült anyukától, és ki is nyomtatta őket. Innentől kezdve gyorsan megy a dolog, a doktornéni elviszi a papírokat, s felhív, amikor mehetek utánuk.

A tanácsnál ugyanolyan gördülékenyen megy a dolog, mint a háziorvosnál. A gyereket annál a polgármesteri hivatalnál kell bejelenteni, ahol született. Mivel nem az u-i szülészeten született, hanem itthon, K-n, az f-i anyakönyvi hivatalnál kell jelentkeznünk. Az f-i tanácsot egyébként is kedveljük ügymegoldó hozzáállásáért, nagyon ritkán jön onnan ki az ember dolgavégezetlenül.

Beletelik néhány napba, míg Gyöngyi megszerzi U-ról a formanyomtatványokat, kitöltjük azokat, és megérkezik a keresztlevél, de megéri türelemmel várni. Picur az 1-es számú keresztlevelet kapja, kézzel kitöltve. Gyöngyi aranyos, egy adott pillanatban felhív délután, hogy megjött a keresztlevél, de ha nem sietünk nagyon, akkor csak másnap reggel töltené ki, mert akkor még nyugodtabb, és szebb lesz az írása.

Szép is lesz, és nemcsak esztétikai előnye van a kézírásnak, hanem gyakorlati is, mert a nagyobb gyerekeink születési bizonyítványáról folyamatosan töredezik le a nyomtatott festék a hajlatoknál, erről pedig nem. Kiderül, Picur nem az egyetlen, akinek F. szerepel a születési bizonyítványában, még van életben néhány öregember, aki itt látott világot, a szülészet előtti időkben.

Ezt a képet főleg az apukáknak mutatom, nagy emberfaragas5otthonszules022ufovalószínűséggel még nem láttak ilyet. Én sem láttam még, pedig két gyereken túl vagyok. Ez a mekónium, magyarosabb nevén a magzatszurok. A képen látszik, hogy a pelenkában van, így már nem is mondom el, hogy a gyermek melyik lyukából jött elő. Általában egy-két nap alatt kiürül a gyerekből, ezért nem szoktuk mi, apák látni, mert addig még a család a kórházban szokott lenni.

Első lefekvés hármasban. Szép trió, lehet, hogy itt le is állunk.

Egyébként is, ha még egy lenne, hova kapaszkodna? A pucákok rájönnek, amint sétálok Picurral fel-alá a házban, ők felkapaszkodhatnak a lábamra és húzathatják magukat. Dupla haszon, nem kell ma külön feltörölnünk a házban.

emberfaragas5otthonszules024ufoPicur születése egy sikertörténet, mégsem tudom mindenkinek ajánlani az otthonszülést. Fontosnak tartom, hogy mindenki tudjon a lehetőségről, de nem merném általánosan ajánlani, bárkinek. Csak annak, aki elsőre úgy érzi, erre vágyik. Aki fél az otthonszüléstől, legalább annyira, mint a kórházi felnyulkálós-megvagdosós-megszurkálós-gyerekelkobzós sorozattól, akkor az nem csinált semmit, ha egyik félelmet felváltja a másikra.

Akinek az orvosok és a műtő közelsége ad biztonságérzetet, az nyugodtan szüljön a kórházban. Nem minden kórházban szülés olyan pocsék, mint amilyenhez nekünk szerencsénk volt. Minden attól függ, éppen kit fogsz ki, s éppen milyen a kedve, odabent is vannak odafigyelő, segítőkész, empátiával rendelkező emberek.

Felmerül a biztonság kérdése is. A rendszerhez közeli emberek állítják, hogy a kórházban biztonságosabb szülni. Mi a gyakorlatban úgy tapasztaltuk, itthon biztonságosabb. Itthon minden rendben volt, odabent az asszony szinte elpatkolt a személyzet nemtörődömsége miatt. Ha valami történik, mondják, odabent gyorsabban közbe tudnak lépni. Ez igaz, de a gyakorlat mást mutat.

emberfaragas5otthonszules025ufoItthonszülésnél, ha valami történt volna, tíz percen belül a kórházban lettünk volna, és sürgősségi esetként kezelnek. Az első kórházi szülésünknél történt valami, és négy órán keresztül nem léptek közbe, hanem inkább csitították az asszonyt, hogy ne üvöltsön: „Jaj, Ramóna, ne túlozz!” Nem írom le a teljes történetet, mert azóta is rosszul vagyok tőle, csak annyit akarok mondani, hogy számomra a folyamatos odafigyelés és empátia többet ér, mint a műtő közelsége. Egy természetes, előreláthatóan problémamentes szülésnél.

Mert ha már startból problémásnak látszik a szülés, akkor nyilván érdemes egyből bevonulni a kórházba. De ha nem, sokkal biztonságosabbnak látom az otthonszülést, úgy, hogy a kórház könnyen elérhető távolságban legyen. Hogy miért? Mert ha egy otthonszülésnél probléma lesz, ne adj Isten, valaki belehal, akkor abból akkora botrány kerekedik, hogy hihetetlen, és valószínű, hogy a bábának levágják a fejét.

emberfaragas5otthonszules026ufoHa ugyanez történik a kórházban, mindenki von egyet a vállán, s senki nem vállal felelősséget, megy tovább az élet. A kórház weblapján nincs fent a szülészet-nőgyógyászat elhalálozási és műhiba-statisztikája. Ezért érzem úgy, hogy sokkal biztonságosabb otthon szülni, mert a bábáknak muszáj sokkal nagyobb odafigyeléssel dolgozniuk, bármilyen kicsi baki kettétörheti pályafutásukat.

A kórházi személyzetet és rokonságukat szeretném már most megnyugtatni, annak reményében, hogy nem önti el Facebook-oldalamat ismét kórházi dolgozók gyűlöletáradata. Szeretném megnyugtatni őket: soha nem lesznek helyettesíthetők, nem maradnak munka nélkül. Addig, míg társadalmunk félelemre épül fel, félelemből megyünk választani, félelemből tanulunk az iskolában, félelemből járunk orvoshoz és félelemmel szülünk gyereket, nem kell félniük, az állásuk is biztonságban van, és borítékhiányban sem fognak szenvedni.

A háborítatlan szülés feltétlen hívei mindig kisebbségben lesznek, amolyan szektaként. Hasonlóan a tudatos vásárlókhoz, a nem akármit megevőkhöz, a természetes anyagokból építkezőkhöz, a gyereküket babahordozóval hordozó kismamák közösségéhez, az anyatejes szoptatás vagy a mosható pelenka híveihez, az oltásellenesekhez, a gyerekközpontú oktatás vagy az otthonoktatás híveihez.

emberfaragas5otthonszules027ufoÉn alig várom már, hogy ez az otthonszüléses közösség felbomoljon, mert ez akkor fog megtörténni, amikor a kórházban háborítatlanul lehet majd szülni. Egészen biztos, hogy eljutunk majd oda is, csak türelemmel kell lennünk, általában évtizedek kérdése, míg a tudás és a munkához való hozzáállás mikéntje nyugatról eljut hozzánk. Drukkolunk, hogy legalább a fiaink megérjék ezt.

Picur szépen nő, nem sok fejfájást okoz nekünk. Egy kiegyensúlyozott, nyugodt, mosolygós gyerek, amilyennek egy otthon született gyereknek lennie illik. Pontosan ma féléves, 8,6 kilós és éppen bárányhimlős.

E. U. Z.

Zoárd születése apamese > > >
Nimród születése anyamese > > >
Nimród születése apamese > > >
Medárd születése anyamese > > >

A képriport eredetije az uh.ro portálokon jelent meg.

 

 

 

Véletlenül kiválasztott mesék.