igaz történetek szülésről, születésről

1138. nap: Kék tengerben Te és mi (Csenge, az első)

Megszülettél! A leggyönyörűbb baba vagy a világon! Tele van veled a lakás, a világ, mi… Látlak most is, ahogy a bölcsődben alszol… Megpróbálom visszaidézni csodálatos születésedet.

Nagyon sokat készültünk az érkezésedre. Anya minden héten tornászni járt, voltunk egy tízhetes előkészítő tanfolyamon a gyermekvédelmi intézetben, babaelsősegélyen, és végül az otthonszüléses információs héten, Ágiéknál.

Anya már a legelején felvetette, hogy lehet, hogy ő otthon szeretne szülni, nem kórházban, a sok-sok olvasnivaló meg beszélgetés Móniékkal/Árpiékkal, akik szintén otthon szülték Zoárdot, meggyőztek arról, hogy ez a biztonságosabb és jobb út. Ági csodálatos ember. Sok védőréteg van rajta, mert üldözik, amit csinál, de nagyon megnyugtató, személyre szóló és emberi minden gesztusa.

Hajnalban Geni felébresztett, hogy kétségei vannak, mivel nehezen aludt, és valami barnás folyadék volt a betétjén. Megvártuk a reggelt, és felhívtuk Ágit, aki így látatlanban nem tudott nyilatkozni a helyzetről, kérte, hogy vigyem el neki a barna csíkot. Elvittem izgatottan, meglátta, és mondta, hogy ez nem vészes, csak egy kis vér, de már elindult valami…

Délelőtt Anyának időnként már összehúzódásai voltak, amik estig kb. tízperces rendszerességgel ismétlődtek. Úgy gondoltuk, hogy lehet, hogy már éjjel megszületsz! Küldtünk is SMS-t a rokonoknak.

Este nagy vihar volt, és beázott a pincénk. Ekkor Anya még tudott segíteni hordani a vödröket, takarítani a vizet…inthemiddle

Éjjel együtt vajúdtunk, voltunk a kádban, odakinn a kertben, és egyre erősebbek lettek az összehúzódások. Én mértem az időközöket, és hoztam Anyának az innivalót, forró vizet, banánt, amit kért.

Reggelre hatpercesek lettek az összehúzódások, Anya kicsit már fáradt volt, de a szünetekben még mosolygott. Felhívtuk Ágit, hogy lehet, hogy már jönniük kellene, mert időnként három-négy percesre rövidült az idő. Ő el is jött a felszerelésekkel, csomagokkal fél kilenc körül, megvizsgált minket, és mondta, hogy még elmegy, mert épp csak kicsit van még kitágulva a méhszáj. Bár amikor végignézett egy összehúzódást, annyit mondott, hogy ez erősebb volt, mint amit a telefonáláskor sejtett, de gyengébb annál, hogy már ott kellene, hogy maradjon. A felszerelés így nálunk maradt, ő elment, mi folytattuk az egyre erősebb vajúdást.

Anya ismét a kádba ment, és én már szinte mindegyik összehúzódásnál szorítottam a kezét. Több óra múlt így el, közben a fájások már hárompercenként követték egymást, és szóltam Ágiéknak, hogy jöhetnek.

Nehéz volt néznem Anya küzdelmét, ahogy tágulni próbált, elkezdtem beszélni hozzá, elmondtam, hogy ő most máshol van, egy gyönyörű tengerparton, ahol fehér a homok és belóg a pálma… A kék tengerben ott van ő Veled, és jönnek időnként a nagy hullámok. A kontrakciók ilyenek voltak. Hosszú, nagy hullámok. Vitték Anyát, segítették, hogy több és több helyed legyen. Minden hullám a tágulásért érkezett.

Közben megérkeztek Ágiék is. Egy bábatanonccal ketten. Átöltöztek, bejöttek. Egy picit rossz volt. Megszűnt az a nagyon mély együttlét. Segítettek. Hoztak forró vizet, borogatták Anyát, masszírozták. Egy idő után azt tanácsolta Ági, hogy változtassunk, mozogni kell. Anya kijött a kádból, és bementünk a szobába, ahol már minden elő volt készítve. Az ágy, a szőnyeg, a szülőszék.

Időnként meghallgatták a kis szapora szívhangjaidat. Anya vérzett egy picit, és már fáradt volt nagyon. A méhszáj két óra körül már majdnem eltűnt, és hirtelen elfolyt a magzatvíz is, ami addig védett Téged. Egy pici rész a méhszájból becsípődött, és elkezdett vérezni. Ági kérte, hogy két-három fájást háton fekve tűrjetek. Anyának ez nagyon rossz volt, de megszűnt a vérzés. Ezután a fájásokat előre hajolva, állva, énekelve és folyamatosan mozogva tűrte. Mivel már elég fáradtak voltatok, kaptatok valamilyen erősítő homeopátiás szert.

A végén Anya odaült az ágyunk szélére, én mögé ültem és tartottam átkarolva. Ági biztatta, hogy már látja a fejed. Egyszer csak kicsusszantál. Én úgy éreztem magam, mintha egy visszhangzó csőben lennék, picit mintha áthallottam volna, amit te hallottál. Gyönyörű és makulátlan voltál az első pillanattól kezdve. Nem láttam rajtad még vért sem.

Nem lélegeztél rögtön. Ági a földön térdelve tartott Téged egy piros törölközőbe takarva, és száját a pici arcodra téve kiszívogatta a magzatvizet. Ez a pillanat számomra elragadó, csodálatos volt! Miután elkezdtél lélegezni, Anya mellkasára kerültél. Nem sírtál, meglepett mosolyt láttam inkább az arcodon.

001_20100826_1131Elmúlt talán negyed óra is így, megkönnyebbült boldog eufóriában, amikor eszünkbe jutott, hogy még mindig nem tudjuk, hogy fiú vagy-e vagy lány! Bekukucskáltam gyorsan a törölköző alá… Közben megtaláltad Anya cicijét, és elkezdtél szorgalmasan szopizni, bár ekkor még nem nagyon volt mit.

Fél óra telhetett el, amikor a köldökzsinórod már nem lüktetett. Ekkor egy hosszú részt hagyva Ági elszorította két helyen madzaggal. A két madzag között elvágtam az éltető köteléket. A méhlepény egyben és könnyen érkezett. Megcsodáltuk a hihetetlen színű hártyákat, és ezt a szervet, ami majdnem kilenc hónapon át táplált téged. Ezután Ági kinyomkodta anya hasából a bent maradt vért, és a kérdésemre, hogy most mit kell csinálnunk a babával, azt válaszolta, hogy most már csak fel kell nevelni.

Ti pihentetek, Ágiékkal meg uzsonnáztunk közben, és földöntúli hangulatban be-bekukucskáltam a szobába, hogy jól vagytok-e. Legszebb napja volt az életemnek!

E. Sz.

Csenge születése anyaszemmel > > >
Csanád születése anyaszemmel > > >
Csanád születése apaszemmel > > >
Csongor születése anyaszemmel > > >
Csongor születése apaszemmel > > >

 

Véletlenül kiválasztott mesék.