igaz történetek szülésről, születésről

1044. nap: Hoztak ajándékot meg nem is (Ajsa és a második gödör)

Hol volt… hol nem volt… Volt egyszer egy kis falucska, annak az egyik végében egy kis parasztház. Duruzsolt a kéménye, hisz téli este volt, karácsony ünnepe, annak is harmadnapja. Fenyő és gyertyák illata töltötte be a házat, a tűz vidáman pattogott a kemencében. Három gyermek aludt békésen itt-ott és amott a kuckóikban, miközben anyjuk és apjuk a negyedik megérkezésére várt…

Ha lehet, még nagyobb hittel és szeretettel ült egymás mellett az apjuk és az anyjuk, mint mikor egy évvel és két hónappal ezelőtt hasonlóan nagy várakozással néztek egymás szemébe. A jó asszony – bírva az égiek gondoskodó és örömteli szeretetét – még nagyobb hangolódással várta a napot, amikor megérkezik leánykája e világra. A pocakban is otthonosabban viselkedett már ez a csöpp kislány. Vigyázott anyukájára és szerette édesapja simogatásait és megnyugtató hangját. Mindhárman várták, hogy jól megnézhessék maguknak egymást, így együtt.

A két bába, ki távolabb lakott (de azért az üveghegyen nem túl) szintén érezhette, hogy ez a nap megint különleges lesz, és megnyugtatták a kedves szülőket, hogy szívest s örömest jönnek (idén is). Az asszonyka nyugodtan várta a baba és a bábák jövetelét. Az ember pedig megnézte újra a három alvót és rakott a tűzre. A fazék újra a kemence vaslapjára került, és a bábák, amikor megérkeztek, láthatták, hogy minden rendben van, és leültek teázni.

Az asszonyka a kemence melletti fotelben üldögélt, majd lefeküdt, és a második fájás után világra is hozott egy gyönyörű csöpp leánykát. A bábák alig értek hozzá. De azt jókor és nagy szeretettel tették. Segítettek azzal, hogy hangolódtak, varázslatos lényükkel ott voltak.

Ajsa megszületett, s vele a világ kerekedett. Egy fertály óra múlva a bábák ismét útjukra indultak. Az első gödörig. Ahonnan az apa idén is kisegítette őket, mint legutóbb is.

Az egész este valahogy három varázslatos órába sűrűsödött. A bábák mintha jöttek volna és nem is, hoztak ajándékot meg nem is. De biztos, hogy Ajsa apja és anyja szeretete elkíséri őket, bármerre is járjanak… s még azon túl is.

Gy. A.

Kende születése apaszemmel > > >
Maja születése apaszemmel > > >

Véletlenül kiválasztott mesék.