igaz történetek szülésről, születésről

925. nap: A maga természetességével beépült az életünkbe (Sógor)

Második gyermekünk születése körül történt a következő: szomszédunkban lakott egy idős házaspár. Nehéz életük volt, a bácsi három évet töltött orosz hadifogságban, ott úgy elverték, hogy egész életében hallókészüléke volt. Gyermekük nem volt, pedig nagyon szerettek volna. Sokat nélkülöztek (mint akkor mindenki). Amikor már nagyon öregek voltak, a 100 kg feletti bácsi már ápolásra szorult, talán valami kelés is volt a lábán. A néni (kis törékeny alkat) már nem tudta vállalni. Mentő érkezett, hogy elvigyék a kórházba. Kettőt is kellett hívni, mert négy embernek kellett lefognia, ágyhoz kötöznie, hogy el tudják vinni. Közben szegény bácsi üvöltött: „Engedjenek el! Ne vigyenek be! Nem akarok meghalni!” Elfekvőbe került, ahol hallókészüléke is elromlott, semmi kapcsolatot nem tudtak vele létesíteni, habár ott nemigen próbálkozott bárki is. Egy idő volt, amire rájöttünk, hogy csak az elemet kellett kicserélni… Két hét alatt meghalt. Egész életét végigküzdötte, dolgozta, nem ilyen halált érdemelt. Megfogalmazódott bennünk, hogy a halál nem a kórházba való. Nagyon megrázó élmény volt. De ezzel párhuzamosan az is, hogy a születés sem.

Harmadik gyermekünket várva sok kérdés kezdett tisztulni bennem. Ha mindenképp megtartom gyermekem, miért ez a sok vizsgálat? (Temérdek ultrahang, AFP…) Két gyerek mellől nem könnyű vizsgálatra járni. Messzebb költöztünk Budapestről, orvost kellett váltanom. Egyiknek feltettem a kérdéseimet, mi miért van? Értetlenül állt. A szakmai protokoll ezt írja elő…

Végül másik kórházba kerültem. Ott végeztem a kissé csökkentett terhesgondozást. Szerencsére itt a kiírás után még két hetet várnak, így második fiunk kilenc nappal később magától megérkezhetett.

Közben itt helyben megismerhettünk testközelből családokat, akik otthon szültek. Már az utolsó harmadban voltam, amikor eljutottam az információs estre. Ági talán szülésről érkezhetett, nagyon fáradt volt. Én meg tele kérdéssel. Nem sok esélyt adtam az otthonszülésnek.

Első gyermekünknél még nagy felelőtlenségnek tartottam az otthonszülést. Nagy utat kellett még megjárnunk. De szerencsére, amikor az előadásra eljutottunk, a dolgok kezdtek a helyükre kerülni. Persze, családunkban nagy port kavart legújabb tervünk.

Mivel azonban házunk nem készült el, és nem otthon laktunk, mindenki megnyugodott, hogy letettünk erről. Ági lehetőséget kínált, hogy szüljünk a Születésházban. De úgy éreztem, hogy akkor ez nem lesz otthonszülés. Mivel kiírás után kilenc nappal született meg legifjabb csemeténk, sok esténk volt gondolkozni azon, ha ma éjjel szülünk, kórházba megyünk vagy a Születésházba. Szerencsére, az utóbbi mellett döntöttünk.

Sok kérdés kavargott bennünk. És tényleg lehet gyógyszerek nélkül szülni? És tényleg nem lesz gátmetszés? És a nélkül kijön a baba, hogy parancsra tolnám?

Ez volt az összes közül a leghosszabb szülés. A körülményekből adódóan talán nem véletlenül (építkezés, másnál lakás, szülés körüli kérdések). Szombat éjjel indult el, aztán leállt. Vasárnap a rendszertelen fájások délutánra rendszeressé váltak. Végül hétfő hajnalban lett meg.

Valami katarzisszerű élményt vártam. De nem így lett. Inkább megtapasztaltuk, ahogy a maga természetességével beépült az életünkbe, s részünkké vált. Mély nyomot hagyott bennünk. Szép volt. Volt időm felkészülni.

És utána olyan jó volt a babamamapapa-szoba! Együtt lennünk nem három, hanem egy helyen.

Szegény szüleink már csak a jó hírt kapták meg, mégis nagyon kimerültek. Sajnálom, hogy fájdalmat okoztunk nekik. Anyukámnak hetekig voltak rémálmai, hogy velem mi történt.

Pedig velünk igazán nagyon jó dolgok történtek.

K. J.

Összefoglaló Apamese > > >
Julcsika születése Anyamese > > >
Julcsika születése Apamese > > >
Bobó születése Anyamese > > >
Bobó születése Apamese> > >
Sógor születése Apamese > > >
Jankó születése Anyamese > > >
Jankó születése Apamese > > >
Josti születése Anyamese > > >
Josti születése Apamese> > >
Josti születése Testvérmese > > >
Misike születése Anyamese > > >
Misike születése Apamese > > >
Misike születése Testvérmese > > >
Balázs születése Anyamese > > >
Balázs születése Apamese > > >
Balázs születése Doulamese > > >
Balázs születése kívülállóként > > >

Véletlenül kiválasztott mesék.