igaz történetek szülésről, születésről

698. nap: Nyugodtan is célba érünk! (Vid Viktor)

Ez idő tájt lehetett, hogy láttam egy cikket a Kismamában egy otthonszülésről. Nem tudom, mit gondoltam pontosan. De annyi megmaradt bennem, hogy Geréb Ági ott guggol az vajúdó anyuka lábánál, és odaadóan lesi, mit tehet. (Ekkor még sokáig nem láttam esélyt ehhez a csapathoz tartoznom.)

Tehát e hajnalban a terminus lejárta előtt tíz nappal éreztem kis magzatvízfolyást. Nem siettem a kórházba. Össze sem voltam pakolva. De beültem a kád meleg vízbe, hogy majd kevésbé érzem a fájásokat. Ez így is volt. Haladjon a dolog, még nem ébresztem a többieket. Mikor kiszálltam a kádból, szinte megijedtem. Már nem bírok összepakolni. S ha most így fáj, mi lesz még, amíg megszülök. (Nem szabad hasonlítani másik szüléshez, ezt még nem tudtam.)

Szóltam Apának, de ő sem sietett. „Mert nem akarunk hamar érkezni, ugye, hogy ne passzírozzák ki belőlem a szuszt?!” (Jegyzetet kezdett készíteni a munkásoknak, akik aznap jöttek hozzánk, hogy tudják, mit kell csinálni, ha ő nem ér vissza időben, ettől nem kellett volna tartani!)

„Kérlek, hívd a mentőt, mert hamarabb jöhet, mint képzeltük!” Jó, hát jött a mentő. Harisnya, cipő maradt. Az ápoló felmérte a helyzetet: „Jó lesz a papucs is.” Február ide vagy oda, ő már látta: nem lesz rá sokáig szükség. Kérdezem a mentőben: „Mennyi idő múlva lesz meg a baba?” „Egy óra múlva!” „Persze, csak próbál megnyugtatni.” gondoltam. (Utólag tudtam meg, hogy a mentősök reszketnek a mentőben szüléstől.)

Ahogy beértünk, feldobtak az ágyra a szülőszobában. Még éppen kértem, hogy ha lehet, vigyázzanak a placentával: nehogy beszakadjon, mint a lánykánk születésekor. (Ezután még vagy három szülésnél kértem ugyanezt!) Még kérdezte az orvos: „Mikor folyt el a magzatvíz?” Ebből semmit nem vettem észre, míg a kádban ültem.

Hamar kint voltál, nem volt idő rémeket látni. Csak gyönyörködtem a kisfiamban. Azonnal és állandóan az enyém lehettél. Még volt egy kis ijedtség a sárgasággal. Keveset ettél, de attól is jól növekedtél. Tehát megúsztad. Nyugodt, kimért kisbaba voltál! Szép emlék!

W. E.
Elza Mara >>>
Mariann >>>
Vídár  >>>
Endre >>>
Oszkár >>>
Rudolf >>>
Harald >>>
Gilbert >>>
Margaret >>>
Henrik > > >

Véletlenül kiválasztott mesék.