igaz történetek szülésről, születésről

677. nap: Szeretetgyűrű (Bence)

Bence ötödik gyermekünk. Vele kapcsolatban különös szeretetet és gondoskodást tapasztaltam meg Geréb Ágnes doktornő és a többi bába részéről, mind a várandósgondozás, mind a szülés kapcsán. Tudták, érezték, hogy szükségem van rá. A vizsgálatok nemcsak testi állapotomat mérték fel, hanem nagy figyelmet fordítottak arra, hogy lelki állapotomat is megértsék. Hiszen a szülés – elengedés. Egyszerűen bátorítottak és mellettem álltak, de sohasem erőszakosan vagy bármit erőltetve. Csendesen a háttérből, de mindig segítő kezet nyújtva. Míg a „hivatalosan” előírt vizsgálati helyeken az orvos megjegyzéseket tett a várandósságomra: „Ötödik? Az még gombócból is sok!”

Mivel már két biztonságos otthonszületés volt a hátam mögött, tudtam, milyen a természetes, gyengéd születés. Minden rendben zajlott, minden jel arra utalt, hogy semmi akadálya nem lesz, hogy ismét természetes születésben legyen részünk.

Meglepetésként ért, hogy hárman is hozzám siettek a fájások kezdetekor. A doula volt a negyedik asszony mellettem. Olyan erő volt jelen ennél a szülésnél, amelyet csak ezen, tapasztalt asszonyok szeretetgyűrűje fonhatott körém. Minden lélegzetvételemet és mozdulatomat követték, elhalmoztak a legalázatosabb szolgáló szeretettel, amely valósággal „a felhők fölé emelt”, amely maximálisan segített, hogy teljesen a születésre, a születő gyermekre figyelhessek.

Bence 4200 grammal született, nagyon széles vállakkal. Az előző gyerekekhez képest ezért lassabb, méltóságteljesebb volt az előbújás is, de végig minden rendben folyt. A méhlepény is emlékezetes volt a szívalakzatával.

Hálásan köszönöm, hogy mellettem álltatok, és harmadszor is ilyen élményben lehetett részünk.

M. A. K.
Ádám >>>
Virág >>>
Anna >>>
Máté >>>

Véletlenül kiválasztott mesék.