igaz történetek szülésről, születésről

653. nap: Nem tudok szülni (György születése)

Mindig is több gyermeket szerettünk volna, és hála a Jóistennek, megkaptuk őket épen, egészségesen!

Első gyermekünknél a legjobbat akartuk. Sokat olvastunk a szülésről, és úgy gondoltuk, hogy egy egyetemi klinikán mindent megkaphatunk. Amikor az orvos először rám nézett, azt mondta: „A szőke, kék szeműek nehezen szülő típus.” Csak mosolyogtam. Már a vékonyságom miatt is csodálkozva néztek rám.

A kiírt időpont utáni hajnalon ötperces fájásokra ébredtem. A terhestornán azt mondták, hogy tízperces fájásoknál kell indulni a kórházba. Ezért „lóhalálában” készülődtünk. A férjem borotválkozását meg kellett várnom, mert nem akarta, hogy borostásan lássa meg elsőszülött gyermeke. Ezt minden születésnél „eljátszotta”.

Kora reggel beérve egy ujjnyira voltam csak nyitva. Délig hagytak minket, csak a szülésznő nézett néha ránk. Déltájban jött be az orvosom, és onnantól kezdve nem tudtam kikerülni a klinikai gyakorlatot: mindenki, aki betette a lábát a szülőszobába, az megvizsgált. Sokszor ez fájdalmas volt, eléggé lealacsonyító. A „kötelező” oxitocint is megkaptam, mivel állítólag lassan tágultam.

Késő délutánra már nagyon kifáradtam. Amikor az orvosom újra megvizsgált, azt mondta, hogy ha nyolc óráig nem szülök meg, megcsászároz. Elkeseredésemben megkérdeztem, nem lehetne-e már most? Ezután a férjemet finoman ráhangolta a valószínűsíthető császáros szülésre. Egy darabig feküdnöm is kellett, mert nem tűnt el a méhszáj, de közben már tolófájásaim is voltak.

Este egy professzor megvizsgálván úgy döntött, hogy akár nyomhatok is. Végre tudtam, hogy miért küzdök. Hagytam a testemet dolgozni. Jó érzés volt a tolófájás, mert nem a fájást éreztem benne. Közben persze karéjban álltak körülöttem az orvosok, ápolónők. Emlékszem, hogy a fájások szünetében próbáltam csukott szemmel pihenni és elmerülni, de az orvosom mindig rám szólt, hogy nyissam ki a szemem, figyeljek rá.

A tolófájások szünetében mindig visszacsúszott a baba. Ezt egy darabig eltűrték. Tizenegy után az orvosi konzílium úgy döntött, hogy az alkatom miatt nem vákuumoznak meg, inkább vágnak. Huszonkét óra vajúdás után világra jött Gyuri fiunk.

Otthon sokat sírtam, és külön kértem édesanyámat, hogy ne mondja el, hogy császárral szültem, ugyanis nagyon szégyelltem. Úgy éreztem, hogy azt gondolják rólam: nem tudok szülni.

R. Zs.
Teodóra >>>
Péter >>>
Teréz >>>
Viktória >>>

Véletlenül kiválasztott mesék.