igaz történetek szülésről, születésről

652. nap: Férfias születés (Boldizsár)

Ismét túl voltam a 40. héten öt nappal, és jártam a magzatvízvizsgálatra. Természetesen biciklivel, mert nem lehetett róla lebeszélni. Szóval, elmentem magzatvízvizsgálatra, aztán hazabicikliztem, majd gombapörköltet főztem a családomnak ebédre, amikor dél körül picit elkezdtem vérezni. Hívtam Ágit, és mondta, hogy valószínűleg nem tud most Szegedre lejönni.

Elkezdtünk szervezkedni, mert persze autónk, az nem volt, vonattal meg már nem akartunk menni. Összecsomagoltam mindent, és délután öt óra körül elindultunk Pestre mindannyian: a két kislányunk (hét- és négyévesek), a férjem és Gabi barátnőm. Az út alatt egy-két fájásom volt, nem több.

Este nyolc óra körül értünk Ágihoz. Megkínált tejbegrízzel. Azt nem tudom, hogy a többiek ettek-e, de én biztosan nem. Ági megvizsgált, már nem emlékszem, mit mondott, hogy mennyire vagyok kitágulva. Mindenesetre elmentünk egy csodás villába (kölcsön házba), a Pasaréti útra. Amikor megérkeztünk, én megfürdettem a gyerekeket, megvacsoráztattam őket, még epret is mostam nekik. Aztán nagy nehezen lefeküdtek (22.30 volt), akkor már éreztem, hogy hamarosan szülni fogok. A férjem mondta, hogy megfürdik, én meg mondtam, hogy ne, már nincs rá idő, de Áginak kellene szólni, hogy jöjjön már!

Ági hamar megjött, én pedig rutinosan vajúdtam. A férjemmel masszíroztattam a hátam, és nagyokat kiabáltam, mert nagyon jólesett. Másoktól hallottam, hogy nem jó kiabálni, mert elveszi az erőt. Hát, nem tudom, nekem jólesett, bár utólag szégyelltem magam a hangosságomért.

Nagyon gyorsan ment minden. Hajnali egy óra körül már a kitolási szakasznál tartottam, és szülőszéken ülve szabályosan kirobbant belőlem Boldizsár hajnal 1 óra 18 perckor. Igazán férfias születés volt, gyorsaságát azóta is megtartotta. A tanár néni szerint ilyen gyorsan és ügyesen mozgó tanítványa még nem volt.

Aztán hasonlóan alakultak a dolgok: megint jobban véreztem, mint mások szoktak, Ági „megfenyegetett” a kórházzal, de végül megnyugodott, és nem kellett bemenni. Megállapodtunk abban, hogy én ilyen vagyok, a nagyobb vérveszteség alkati dolog nálam.

Ismét volt kisebb gátsérülésem, és Ági nehezen, de rávett a néhány öltésre. A méhlepény megszületése igen erős fájdalommal járt, ezért Ági adott homeopátiás szert. Annyira hihetetlenül jó volt, hogy a fájdalmaim mintha elfújták volna.

Boldizsár nagyon jól viselkedett, szopott és aludt. De végül nekem csak sikerült frászt hoznom mindenkire, mert segítséget kértem éjszaka, hogy kimehessek vécére, és útközben elájultam. Az ájulás miatt is kaptam homeopátiás szert, és ezután már minden rendben volt.

Reggel nyolc körül felébredtek a lányok, és boldogan nézegették a kistestvérüket. Napközben még pihengettem, és késő délután elindultunk haza Szegedre. Minden gond nélkül felsétáltam a nyolc-tíz lépcsőn is. Szülés után négy-öt héttel már bicikliztem.

Az anyakönyveztetés a kettő teljesen háborítatlanul született gyermekünknél (Gyöngyi és Boldizsár) az önkormányzati hivatalnokok vissza nem fogott megvetése, packázása és jogszerűtlen szabotázsa közben csak hosszú procedúra árán történhetett meg. Boldizsár születése után már olyan kijelentést is tett a férjem a hivatalban történő sokadik, indokolatlan megjelenés után, hogyha most azonnal és utoljára nem intézik a törvényes kötelességüket, akkor Magyarországon soha nem lesz anyakönyvezve ez a magyar gyermek. Ez az elszántság hatásosnak bizonyult. Gond nélkül megtörtént az anyakönyvezés, ekkor már nem hiányzott hozzá semmi.

És azóta is boldogan élünk három fantasztikus gyerekünkkel.

S. N. I.

Nelli >>>
Gyöngyi >>>

 

Véletlenül kiválasztott mesék.