igaz történetek szülésről, születésről

493. nap: Mimóza gyermek

A fiam születésekor nem jártam utána semminek. Bíztam az orvosomban, abban, hogy úgyis jó döntést hozhat csak. Arra nem készültem föl egyáltalán, hogy császármetszés lesz. Igazából úgy gondoltam, ez velem nem történhet meg. Szülni akartam már akkor is, mert erre vártam kamaszkorom óta.

A fiam azonban jól érezte magát odabent, és nem akart elindulni kifele. Az orvosom a betöltött 41. héten megindította a szülést oxitocinnal és burokrepesztéssel, annak ellenére, hogy a babával minden rendben volt. Én nem tiltakoztam, nem is gondoltam arra, hogy lehetne még várni, ha ilyenkor ezt kell tenni, akkor ez így is van jól, gondoltam. Oxitocint kaptam, és már az első perctől kezdve rossz volt a szívhangja, négy óra vajúdás után lekapcsolták az oxitocint, és vittek a műtőbe.

Azt mondták, a feje nem tudott beilleszkedni, és nem is ereszkedett lejjebb az oxitocinos fájásoktól sem. A műtét után mondták, hogy rá volt tekeredve a köldökzsinór a vállára, mellkasára, derekára és a lábai közé. Ennek tudták be, hogy nem jött lejjebb a feje, és a fájásoktól rossz lett a szívhangja. Persze már sose tudom meg, hogy az oxitocintól lett-e rossz a szívhang vagy sem. Vajon mi van, ha engedik magától elindulni…?

A kisfiamat hat órával a műtét után láthattam először, betápszerezve próbálkoztam a szoptatással. Háromóránként hozták az első három napban, és ki tudja, mennyit hagyták sírni a csecsemőosztályon. Onnantól kezdve nem adtam ki a kezeim közül, amikor lekerültünk a császáros őrzőből a rooming in-be, és majdhogynem megállás nélkül három hónapos koráig szopizott szinte egész nap.

Én ezeknek a születése körüli eseményeknek tulajdonítom azt, hogy nagyon félénk, érzékeny, kis mimóza gyermek; hogy rengeteget sírt az első egy évében, az első pár hónapban ha nem szopizott éppen, akkor sírt. Be kellett pótolnunk az első három nap egymás nélkül töltött idejét, úgyhogy a mai napig igény szerint hordozom, együtt alszunk és szopizik is háromévesen rendületlenül.

K. Zs.

Ma lenne egyéves a kislányunk >
Otthon > > >
Janka > > >
Gáspi > > >

Véletlenül kiválasztott mesék.