igaz történetek szülésről, születésről

1520. nap: Így is lehet?!

Eltelt néhány év a második gyermekünk születése után, és mi már nagyon vártuk a kis unokahúgomat.

Éjszaka közepén ébresztett a testvérem férje, hogy jöjjek, mert jön a baba. Amíg felértem a lépcsőn, azt hittem, elájulok az izgalomtól, vagy nem is tudom meghatározni az érzést, mindenesetre a vérem adrenalinszintje a tűrőképességem határát súrolta.

A baba valóban jött, szó szerint. Valószínűleg ekkor már elindult kifelé. Ezt akkor még nem tudtam pontosan felmérni, de egyre több jel utalt erre. Közben megtudtam, hogy néhány óra alatt lezajlott a tágulás, amiből az első órában még a szülés elindulásában sem voltak biztosak. Gyönyörű, gyors, hatékony folyamat volt.

A húgom messze járt, egyetértésben a gyermekével küzdött a mielőbbi találkozásért. A férje próbált technikai segítséget nyújtani, aminek persze nem volt túl nagy lehetősége, azt hiszem, ő nem érezte túl jól magát. A mi családunkban talán nem csak a férjem és én gondoljuk úgy, hogy a szülés nem férfidolog.

A percek repültek, minden nyugodt volt, és éreztem, hogy minden rendben – ezt próbáltam közvetíteni is. Lassan egyértelművé vált, hogy nem kell soká várnunk arra a találkozásra! Megjelent a baba feje, majd minden kontrakcióval egyre lejjebb jött, míg végül egy hosszú nyomással kibújt a fejecske a szeméig, majd a következővel egészen.

Amikor a válla jött, kicsit segítettem neki, fogalmam sincs, honnan volt hozzá indíttatásom, vagy ötletem, hogy hogyan tegyem, de egyszer csak a kezemben volt a gyermek! Nem sírt, mi bíztattuk az apukájával, hogy sírjon, de ő csak kicsit nyöszörgött a mi megnyugtatásunkra, hogy lélegzik. Közben becsavartam egy ruhába, és amikor lefeküdt az édesanyja, neki adtam. A baba továbbra sem sírt, csak nézelődött!!! Ez volt számomra az „Így is lehet?!” élmény. Visszaemlékeztem a kisfiamra, akit születése után egy percre a mellkasomra tettek, közvetlen az állam alá keresztben, és nem láttam belőle mást, csak a nagyra tátott, ordító száját belülről.

Ez a kicsi lány láthatóan jól érezte magát, hamarosan megtalálta újra a szoros kapcsolatot az anyukájával, és szopizni kezdett.

B. A.

Első gyermekem születése > > >
Második gyermekem születése > > >
Harmadik gyermekem születése > > >
Unokaöcsém születése > > >

 

Véletlenül kiválasztott mesék.