igaz történetek szülésről, születésről

1187. nap: Kontrollálni akartam a dolgokat (Ábel születése)

Ábelt Érden vártuk az akkori születésházban. Reggel indultunk szüleimtől, mert már biztos jelek voltak. Lassan haladt a folyamat, ezért délután, hogy múlassuk az időt, a közeli videotékából kivettünk egy Jim Carrey-filmet. Ahogy néztük, rögtön begyorsult a tágulási folyamat a sok nevetéstől.

Később már időszerű volt felhívni Ágit, de ő azt mondta, hogy várjunk, nem tud jönni, mert a fia vizsgafilmjének vetítésére megy. A filmet pedig végig fogja nézni, úgyhogy beszéljük meg Ábellel, hogy lassítson.

Ábel szépen kivárta, hogy jöjjön Ági Adéllal. Adél volt az a kedves anyuka, akivel előzőleg közös szülésünk volt a solymári házukban, és aki később doulaként segített Áginak.

Akkoriban férjemmel nem vettünk részt semmilyen szüléselőkészítő csoportban, és igazából nem sokat tudtunk az egész lényegéről, noha már harmadik gyermekünk érkezését vártuk. Ábel születésénél szembesültem azzal, hogy milyen felkészületlen vagyok. Egyfolytában kontrollálni akartam a dolgokat a légzésemtől kezdve, hogy milyen pozícióban szüljek stb. Ági persze finoman próbált rávezetni, hogy csak engedjem át magam ennek az erőnek, ami – nincs mit tenni – hatalmasabb nálam.

Némi ellenállás után ugyan, megadtam magam ennek az erőnek, bár minden illúzióm arról, hogy tökéletes szülést fogok „végrehajtani”, meghiúsult.

Szerencsére Ábel egészséges szép kisbaba volt, és nagyon örültünk neki. Miután megszületett a méhlepény, Adél mondott néhány – máig is nagyon hasznos – intimtorna módszert, ami segít visszaállítani a belső szervek állapotát.

K. B.

Gíta születése anyaszemmel > > >
Gíta születése apaszemmel > > >
Moci születése anyaszemmel > > >
Moci születése apaszemmel > > >
Ábel születése apaszemmel > > >
Bori születése anyaszemmel > > >
Boróka születése apaszemmel > > >
Árnika születése anyaszemmel > > >
Árnika születése apaszemmel > > >

Véletlenül kiválasztott mesék.

This post is also available in: angol