igaz történetek szülésről, születésről

1063. nap: Egy fiúcska elvesztése

Rosszul voltam végig. De azért készültem, hogy újra megváltozik minden… Mérges voltam, mert nem így szerettem volna…, de így volt.

Egyedül, megint egyedül. A pocakos álmodozások örömkönnyekkel már megint nem valósulnak meg. Marad az aggodalom: ki van bennem, ugye egészséges, ugye menni fog a szülés?!

Krisz még mindig ki van az első szüléstől, legszívesebben ezt kihagyná… Menekülni, töltődni… Krisz a tengerhez szeretne menni. Én inkább egyedül akarok lenni, de Hannától nem tudok még elválni.

Repülés Korfura, kínszenvedés, meleg, spórolás, feszültség, hiány, hiány, hiány, összeveszés, pecsételő vérzés, telefon Áginak – pihenni kéne. Hát nem tudok pihenni, egy percre sem érzem jól magam.

Végre indulunk haza. Leszállás után felállok a repülőn, nagy folt van a széken. Elfolyt a magzatvíz? Ó, ne! A vérzés még mindig csak elenyésző, a baba mocorog, remélem, jól van. Kétségbeesetten próbálom szeretgetni végre, ráfigyelni, nem magamra és a problémákra. Felpolcolt ágyon fekszem egy hétig, jólesett a megnyugtató hangotok a telefonban, de nem volt elég! Látni, tudni akartam, hogy mi van a babával. Te mondtad, hogy a kórházban valószínűleg mi várhat ránk. Idegileg kikészülve kihívtuk az ügyeletet egyik este – menjünk kórházba, eddig miért nem mentünk, ki az orvosunk, igeen? Kezdtük érezni a negatív megkülönböztetettséget.

Éreztem egy furcsa, nagyobb mozdulatot és többet nem. Tudtam, hogy vége – félelmetes érzés volt. Beindult a vérzés is… Nem akartam felkelni, féltem. Hívtuk a mentőt. A mentős teljesen ki volt, amikor meghallotta Ági nevét. Megígértem neki, hogy ha megmarad ez a baba, akkor kórházban fogom megszülni, így végre lehiggadt. Sok vér, nagy adag valami csusszan ki belőlem. Abban a pillanatban vége szakad a 16 heti rosszullétnek.

Mérges doktortól kérem, hogy előbb had legyen ultrahang, és csak utána vizsgáljon meg, de nem engedi. Vizit: még ha lenne is szívhang, akkor is be kell indítani a „szülést”, mert én fontosabb vagyok, mint a baba…

Tabletta, vajúdás, durva vizsgálatok, irány a műtő, altatás. Szerettem volna látni, nem tudom láttam-e, vagy csak a képzeletem produkált egy képet. Azt őrizgetem, és jólesik, hogy ennyi marad itt is belőle!

K. N.

Hanna > > >
Sámuel > > >
Naomi > > >

Véletlenül kiválasztott mesék.